Overzicht
Meme maken!
834 jaar geleden 1190
834 jaar geleden 1190

Wat gebeurt er op dit plaatje?!

Matt Ponesse vertelt je iets gruwelijks over St. Leodegar.

Arrow

Wat gebeurt er op dit plaatje?!

Matt Ponesse vertelt je iets gruwelijks over St. Leodegar.

Something in my eye

Hé, volgens mij zit er iets in mijn oog. Kan jij er even naar kijken? Jammer voor de heilige Leodegarius is dat niet wat hier gebeurt. Het bloed spuit in rode strepen over zijn gezicht, want zijn ogen worden uitgeboord.

Leodegarius was vanaf 659 bisschop van Autun in Bourgondië. Dit kan je zien aan zijn lange jurk, korte mantel, sjaal en mijter. Wat je niet kan zien, is dat hij ook adviseur was van koningin Bathildis, en haar zoon, Childerik. Helaas voor Leodegarius werd Childerik vermoord door de bloeddorstige Ebroin, die zelf koning wilde worden. Ebroin ging achter medestanders van Childerik aan en belegerde Autun. Om de bewoners van de stad te sparen, gaf Leodegarius zich over. De wrede Ebroin liet toen de ogen van Leodegarius uitboren, wat je hier ziet. Niet alleen dat, hij liet ook zijn lippen en een deel van zijn tong afsnijden, brrr.

Hij kon nog een paar jaar doorleven, maar Ebroin wilde permanent van hem af. Daarom beschuldigde hij Leodegarius ervan dat hij achter de moord op Childerik zat en liet hem onthoofden. Na zo’n gruwelijk einde zal het Leodegarius hopelijk troosten dat hij twee jaar na zijn dood heilig verklaard werd, en 500 jaar later in dit boek werd vereeuwigd.