Overzicht
Meme maken!
840 jaar geleden 1183
840 jaar geleden 1183

Wat gebeurt er op dit plaatje?!

Dit is een soort middeleeuws stripverhaal. Het vertelt over het slachten van een varken.

Arrow

Wat gebeurt er op dit plaatje?!

Dit is een soort middeleeuws stripverhaal. Het vertelt over het slachten van een varken.

pig

Bovenin staat de man op het punt om het varken knock-out te slaan, met de botte kant van zijn bijl. Als dat goed gaat, blijft het hart van het dier door­kloppen, zodat het bloed er bij het ‘afsteken’ [ik treed verder maar niet in details] als vanzelf wordt uitgepompt. Onderin schroeit iemand de haren van het varken. Het wordt daarna schoongeschrobd en geschuurd, en is dan klaar voor verdere verwerking tot worst of bacon. Overigens was dit boek eigendom van een koningin van Engeland en Frankrijk – (dat was er toen maar één). 

Dat een boer in een boek voor een koningin voorkomt, is helemaal niet gek. In de middeleeuwen waren boeren ontzettend belangrijk: zij zorgen ervoor er eten dat op tafel komt, ook voor de koning. Ook die hield natuurlijk van worstjes en bacon op z’n tijd.

Dit boek is een psalmenboek uit ongeveer 1180 – echt héél oud dus. Dit plaatje komt uit de maand december, de slachtmaand. Dit was een heel luxe boek ook voor die tijd: de plaatjes in de kalender zijn allemaal zo groot als een hele pagina. Een psalter is een liedboek en kalender inéén: handig om precies te weten welk lied je op welke dag in de kerk of thuis moet zingen.